Thursday 2 June 2011

Tutkittua hoitotyötä vai puoskarointia?

Sain sähköpostiini Hoitoportaalin viikkokirjeen. Tämä portaali sisältää paljon hyvää tietoa uusista tutkimuksista ja hoitosuosituksista. www.hoitoportaali.fi Siellä mm lääketehdas Lilly kirjoittaa lääketeollisia tiedotteita, joista silmiini pisti otsikko : Masennus aiheuttaa myös fyysistä kipua. Tämänhän toki tiesin jo entuudestaan ja tähän ongelmaan törmään päivittäin!
Kipukanava julkaisi PAIN-lehdessä (12 / 2010) kirjoitetun artikkelin, jossa tutkijat olivat todenneet, että Zen-meditaatio autaa kivun hallinnassa. Samaiselta kanavalta löytyy Lontoon yliopiston tutkijoiden lausunto, jonka he olivat julkaisseet arvostetussa Current Biology-lehdessä vuonna 2010. Siinä he kertovat, että tutkimuksen mukaan kipukohdan koskettaminen helpotti kipua 64 %. No, mitä näistä tiedoista varsinaisesti on hyötyä?

Ehkä haluan näillä tuloksilla vain lievittää pahaa mieltäni. Harmistuin lukiessani Hoitoportaalin blogistin, Markku Myllykankaan viimeistä kirjoitusta. Toki ymmärrän, että hänen tarkoituksensa on olla provokatiivinen ja kirjoitelmat ovat vain hänen mielipiteitään. Mutta jotenkin asioiden yleistäminen ja hoitotyön sekä sairaanhoitajien vähättely tai aliarvioiminen tai lähinnä jonkinlainen tyypitys ja yleistäminen, on mielestäni ammattiettiisesti arvelluttavaa ja jopa jossain määrin loukkaavaa. Sairaanhoitajat ovat korkeasti koulutettuja hoitotyön asiantuntijoita!

Viimeaikoina on julkisuudessa puhuttu paljon ns. uskomushoidoista ja vaihtoehtohoidoista. Mitä nämä sitten lienevätkään? Itse käytän nimitystä täydentäväthoidot, sillä ei mikään hoito ole varsinaisesti toisen vaihtoehto. Useat eri hoitomuodot kombinoituina tuottavat usein parhaimman tuloksen samoin kuin moniammatillinen yhteistyö.  Uskon vakaasti, että sairaanhoitajan työtä ohjaavat hoitajan eettiset ohjeet ja säännöt. Olemme Valviran rekisterissä ja me yksityisellä sektorilla raportoimme vuosittain toiminnastamme valvontaviranomaisille. Omaa toimintaani ohjaa myös sertifioitu laatu- ja toimintajärjestelmä. Onkohan kaikilla palvelualoilla samanlaiset valvonnat?

Kipusairaanhoitajan ja lymfaterapeutin työssä joudun välillä selittelemään toimintaani. Median vouhotus puoskaroinnista ja epäpätevyydestä sekä valelääkäri ja valehoitaja -kauhutarinat ovat saaneet potilaat ymmälleen. Tämä on ymmärrettävää. Asiantuntija sairaanhoitaja toimii kuitenkin aina tutkitun tiedon pohjalta. Lymfaterapia on monille vierasta ja sitä luullaan (jopa hoitohenkilökunta ja lääkäritkin) jonkinlaiseksi luontaishoidoksi. Tämä on täysin väärä käsitys, joka johtuu siitä, että asiaa ei opeteta terveydenhuollon peruskoulutuksessa. Olen toiminut sairaanhoitajana 26 vuotta. Vasta opiskeltuani kivun hoidon asiantuntijuutta ja lymfaterapiaa, koen saaneeni kokonaisvaltaisemman ymmärryksen ihmisen kehon toiminnasta ja vaivojen hoidosta. Lymfaterapia opinnoissa saimme tutustua kuuluisan Földi-klinikan (www.foeldiklinik.de) oppeihin Dr Med Kathrin Jungin opastuksella. Mielenkiintoinen potilastarina tästä sairaalasta löytyy sivulla : http://kekahle.vuodatus.net/.

No, nyt helpotti, aurinko paistaa ja vapaa päivä houkuttelee ulos aurinkoon. Toivon, että voimme kaikki nauttia kesästä. Lääkinnälliset tukisukat helpottavat muuten turvotusta jaloissa.....

No comments:

Post a Comment