Sunday 16 December 2012

Kivunhoitoa KELA:n viidakossa

Ulkona on pimeää, lunta pyryttää ja nurkissa puhaltaa kohtalainen myrskytuuli. Sytytän kyttilät ja juon lämmintä glogiä. Mieleni halajaa jo aurinkorannalle ansaitulle lomalle rakkaan puolisoni kanssa. Vielä kolme yötä ja sitten nousemme sinivalkoisin siivin kohti lämpöä....Blogin kirjoittamiseen tulee siis joulutauko. Palaan tietoneeni ääreen joulun jälkeen virkistyneenä ja levänneenä.

Kipusairaanhoitajan antamat kivunhoidot ovat fysioterapeuttisia
erikoismenetelmiä.
Kulunut viikko on ollut kiireinen ja antoisa. Alkuviikon sain olla oppilaana ja jonkinlaisena apuohjaajana HLD:n järjestämässä LymphaTouch / PhysioTouch jatkokoulutuksessa Jyväskylässä. Mahtavia uusia tuttavuuksia, innostava aihe ja uusia ajatuksia tuli taas roppakaupalla. Tästä on hyvä jatkaa!

Ainoa ikävä asia viikolla oli KELA:n pykäläviidakon takkujen selvittely. Olen toiminut kipusairaanhoitajana eli siis kivunhoidon asiantuntijana vuodesta 2002 asti.Saman koulutuksen käyneitä kivunhoidon asiantuntijan erikoistumisopinnot suorittaneita sairaanhoitajia (= 40 opintoviikkoa) on Suomessa 19. Meistä 19:stä olen ainoa, joka toimii yksityisenä palveluiden tuottajana. Oman toiminimeni perustin maaliskuussa 2007. Lääkärin lähetteellä potilaiden on mahdollista saada ns. KELA-korvausta sekä sairaanhoitajan että fysioterapian palveluista ihan saman taksan mukaan. Omat potilaani ovat vuodesta 2007 saaneet lääkärin lähetteellä kivunhoitoon KELA-korvauksen olipa lääkäri sitten tehnyt lähetteen ns. fysioterapia lähetteellä (koodi 300c) tai tutkimus-ja hoitomääräyslähetteellä (koodi 901D). Nyt loppuvuodesta KELA on "herännyt" havaitsemaan, että minä olenkin SAIRAANHOITAJA ja näin ollen fysioterapialähetteellä määrätyt kivunhoidot eivät olekaan korvattavia, koska niitä ei ole potilaalle antanut fysioterapeutti vaan "pelkkä kivunhoitoon erikoistunut erikoissairaanhoitaja". VOI APUA!

Menetelmät, joita käytän kivunhoidossa ovat fysioterapiaan kuuluvia erikoismenetelmiä, joista on oikeus saada KELA-korvaus. Menetelmät toteutetaan samalla tavalla riippumatta siitä, onko hoidon antaja sairaanhoitaja vai fysioterapeutti. Jatkokoulutuksia olen käynyt (esim. LymphaTouch/PhysioTouch jatkokoulutukset, faskia käsittely koulutukset, kosketuspedagogiikka/ TaktiiliStimulointi, hieronta, sähköhoidot, asento- ja liikehoidot, venyttelyt....) yhdessä fysioterapeuttien, osteopaattien ja hierojien kanssa. Silti KELA ei nyt hyväksy kipusairaanhoitajan antamaa hoitoa korvattavaksi fysioterapia lähetteellä.

Sairaanhoitajille on olemassa oma lähete. Se on ns. Tutkimus- ja hoitomääräys, johon lääkärin tulee kirjoittaa selitteeksi :sairaanhoitajan antama hoito, koodi 901D ja kertamäärät. Tämä hoitomääräys koskee siis sairaanhoidollisia toimenpiteitä, kuten esim. haavan hoitoa, injektioiden antoa yms. Logiista ja järkevää on siis, että lääkärin potilaalle määräämä kivunhoidon lähete kirjoitetaan fysioterapia lähetteelle eikä sairaanhoidon lähetteelle. Kivunhoito on mitä suurimmassa määrin fysioterapeuttista erikoisosaamista sairaanhoidollisten argumenttien valossa.
Kipusairaanhoitajan antamaan kivunhoitoon ei siis ole olemassa lähetettä! Silti sairaanhoitajan antama erikoishoito kuuluu KELA-korvausten piiriin. Tässäpä visainen pähkinä!

Nyt olen kirjoitellut muutamia selvityksiä koskien potilaiden saamaa hoitoa ja KELA:n eväämää korvauspäätöstä johtuen "väärästä" tittelistäni. Kysyin KELA:n edustajalta perusteluja sille, että jos saman hoidon tekee fysioterapeutti tai hoidon antamiseen perehtynyt ja erikoistunut sairaanhoitaja, niin eikö korvausperuste ole sama. On kyllä, mutta väärä lähete väärälle ammattinimikkeelle. Jatkoin kysymyksellä, voinko toimittaa uuden koodin (901D) neuvoteltuani lääkärin kanssa. Lääkäri ei ilmeisesti mieltänyt lähetettä sairaanhoidolliseksi vaan fysioterapeuttiseksi ja siksi valitse "väärän" lähetteen, vaikka tiesi potilaan tulevan hoitooni. Vastaus: "Ei voi enää muuttaa, kun päätös korvattavuuden eväämisestä on jo tehty." Päätös tehty siis ilman, että asiaan on pyydetty selvitystä.
Tulee mieleen puolisoni kertoma vitsi: " Mikä ero on KELA- lääkärillä ja ns. valelääkärillä? Valelääkäri on nähnyt potilaan."

Toivottavasti tähän asiaan saadaan selvitys. Haluan tietää millaisen lähetteen lääkärin tulee kirjoittaa, jotta potilas on oikeutettu saamaan fysioterapeuttista ja asiantuntija sairaanhoitajan antamaa kokonaisvaltaista ammattitaitoista kivunhoitoa KELA-korvattavien perustein!
Muistakaa rakkaat potilaat mainita lääkärillenne, jos haluatte tällaisen lähetteen. Selvitysten kirjoittelu vie aikaa ja turhaa energiaa täpötäydestä ajanvarauskirjasta.

Yhdessä kohti Uutta Vuotta, uusia haasteita ja seikkailuja! Kiitos kaikille ihanille "kanssamatkustajille".

No comments:

Post a Comment