Sunday 9 February 2014

Leikkausten ja vammojen jälkihoito tehokkaammaksi!

Elämä kulkee sykleissä. Tällä viikolla olen huomannut, että myös vastaanotollani potilasvirta kulkee sykleissä. Nyt on ollut enemmän kivunhoidollisia haasteita ja varsinkin leikkauksien ja traumojen aiheuttamia vammoja ja niiden jälkihoitoa. Tämä sykli pyörähti käyntiin reilu viikko sitten, kun olin ollut luennoimassa Helsingissä Valtakunnallisilla haavanhoitopäivillä.

Tapaturmien ja vammojen sekä leikkausten jälkihoidossa on tärkeää paneutua vammautuneen ja kuormittuneen kudoksen paranemisprosessin tukemiseen. Tämä onnistuu todella hyvin fysioterapeuttisella alipainehoidolla, jolla venytetään leikkaus- tai vamma-alueen sidekudoksen faskia- ja kudosrakenteita. Koko kehon ja varsinkin vamma alueen aineenvaihdunta ja lymfakierto aktivoituvat. Hoidon tuloksena turvotus ja kipu vähenevät sekä liikelaajuus normalisoituu. Hoito voidaan aloittaa jo vamman/leikkauksen jälkeisenä päivänä.

Physiotouch alipainehoito on kipusairaanhoitajan kolmas käsi, jolla pääsen pintaa syvemmälle eli ns. kehon 3D-tasolle, jonne taitavinkaan terapeutti ei sormillaan pääse vaikuttamaan! Miksi tätä ei sitten yleisemmin käytetä sairaaloissa esim. leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa? kysyi kollegani toiselta paikkakunnalta. Hyvä kysymys! Yksi syy on hoitoaikojen lyhytkestoisuus. Jotta kuntoutuminen leikkauksen ja vamman jälkeen voitaisiin taata parhaalla mahdollisella tavalla, tulisi sairaaloiden, terveyskeskusten ja muiden potilaita hoitavien tahojen, olla tietoisia tästä hoitomenetelmästä ja rohkaista sekä kannustaa potilaita etsiytymään varhaisessa vaiheessa vamman ja/tai leikkauksen jälkeen PhysioTouch-klinikalle. Varhain aloitetulla hoidolla vältytään tilanteen kroonistumiselta. Varhain aloitettu hoito mahdollistaa myös nopeamman työhön paluun ja arjessa pärjäämisen, puhumattakaan kivun ja liikerajoituksen aiheuttamasta kärsimyksen vähentämisestä.

 

Mitä useampi leikkaus potilaalle on tehty, sen tärkeämpää on huolehtia arpien liikuvuudesta, jotta faskia kireydet eivät pääse aiheuttamaan virheasentoja ja ryhtimuutoksia, jotka johtavat lopulta kehon epätasapainoiseen toimintaan ja kipuun. Tärkeää on pitää huolta siitä, että  haava ja vamma  paranee infektiotta. Yhtä tärkeää on pitää huolta siitä, että vamma alueella ei ole turvotusta, tiukkaa sidekudosta, liikumaattomuutta faskiarakenteissa tai kipua.

Vaivaako mieltäsi kipuun liittyvä kysymys? Aiheesta voi kysellä Orionin -kipu.fi sivulta. Kivutonta viikkoa!

No comments:

Post a Comment