Sunday 7 February 2016

Plasebo- ja nocebovasteet hoitosuhteissa

Oikein ihanaa laskiaissunnuntaita, ystävät! Pulkkamäkeen ei tänään ole huonon kelin vuoksi asiaa, mutta laskiaisajeluni suuntautuu tänään autolla Helsinkiin. En malta kuitenkaan olla palaamatta viime torstaina TV1:llä esitettyyn A-studioon, jonka aiheena oli Vaihtoehtohoitoa vai valetta? Ohjelmassa keskustelivat syöpäsairauden selättänyt Hunks-tanssija Jani Kokki , lääkäri ja homeopaatti Liisa Sulkakoski, terveyssosiologian professori ja dosentti Markku Myllykangas sekä lähihoitaja Teemu Hiilinen. Jo ennen ohjelmaa ajattelin, että onpahan taas valittu hyvinkin "asiantunteva" ja arvovaltainen joukko keskustelemaan aiheesta, josta on helppoa olla joko samaa tai eri mieltä. Ja näinhän siinä kävi, että ohjelmassa meni hyvin puurot ja vellit sekaisin eli puhuttiin paljon asiaa ihan asian vierestä. No, kun perehtyy haastateltavien taustoihin, asia on ymmärettävissä.

Jokaisessa hoitomenetelmässä, oli sitten kyseessä Käypähoito suositusten mukainen ns. lääketieteellinen hoito tai luontaistuotteet ja täydentävät hoidot, (joita ei siis pidä sekoittaa uskomuslääkintään) löytyy yleensä tutkittua tietoa hoidon tehosta tai vankkaa kokemusperäistä todistetta hoidon toimivuudesta. Jokaisessa hoitosuhteessa puolestaan vaikuttaa plasebo  ja nocebo ilmiöt.
Lymfahoidostakin ollaan monta mieltä!

Plasebovaste on neurofysiologinen ilmiö, jota on paljon tutkittu. Plasebo tarkoittaa lumevaikutusta, jota ilmenee, kun odotukset ja oppiminen käynnistävät neurobiologiset mekanismit, jotka tuottavat toivotun vasteen, vaikka hoito olisikin pelkkää lumetta. Hieman käänteisesti kielteiset odotukset ja informaatio hoidon negatiivisista tuloksista sekä aikaisemmat negatiiviset hoitokokemukset käynnistävät neurobilogiset toiminnot, joiden seurauksena tieteellisesti hyvinkin vaikuttava hoito voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia. Tällöin on kyseessä nocebovaste.

Koska hoidon onnistumiseen vaikuttaa hyvinkin moni tekijä, ei mielestäni voida asettaa jyrkkiä johtopäätöksiä siitä, mikä hoito on kenellekin parasta ja mikä on sallittua hoitoa. Tärkeintä on antaa objektiivista ja rakentavaa tietoa parhaista mahdollisista saatavilla olevista hoitomahdollisuuksista ja yhteistyössä potilaan kanssa valita miten edetään hoidoissa. Asiantuntijan tehtävä on jakaa tietoa ja auttaa potilasta valitsemaan yhteisymmärryksessä itselleen paras ja toimivin vaihtoehto. Jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija. Syyllistäminen ja vähätteleminen ei johda hyvään hoidon lopputulokseen.

No comments:

Post a Comment