Sunday 3 April 2016

Stressi ja kurinpalautus

Stressi on tuttu tunne kaikille. Joskus se vaivaa enemmän ja toisinaan tilanne on hallinnassa. Stressillä on sekä myönteisiä että negatiivisia vaikutuksia kehomme toimintaan. Tyypillisiä vaikutuksia ovat unettomuus, kipujen lisääntyminen, masennuksen ja riittämättömyyden tunne, ahdistus, painon nousu, vastustuskyvyn heikkeneminen, ärtyneisyys ja muistin heikkeneminen. (Lista ei todellakaan ole täydellinen!) Tälle kaikelle löytyy selitys.

Marja-Liisa Manka, FT, YMT, työhyvinvoinnin professori Tampereen yliopistosta ja vuoden 2011 yhteiskuntatieteilijäksi valittu asiantuntija, on kirjoittanut kirjan (2015) aiheesta. Kirjassaan hän valottaa hyvin stressin vaikutuksia kehoomme ja mieleemme sekä toimintaamme. Stressissä aivot lähettävät viestejä sympaattiselle hermostolle, joka aktivoituu.Viestien ansiosta elimistömme syöksee kemiallisia aineita, kuten esim. adrenaliinia ja kortisoleja. Kun keho on reagoinut uhkan aiheuttajaan toiminnalla, stressihormonit poistuvat elimistöstä ja tilanne korjaantuu. Lyhyt kestoinen stressi siis mahdollistaa huippusuorituksen (urheiljat, esiintyjät, koetilanne, jne). Jos stressi jatkuu pitkään ja "jää päälle", tulee kehoon jatkuva hälytystila, jossa aivot pitävät yllä stressihormonien tuotantoa. Palautusjärjestelmä saattaa siis seota: stressihormonien tuotantoa säätelevä järjestelmä häirintyy ja elimistömme alkaa oireilla.    
talentum.fi


Työ- ja Elinkeinoministeriön teettämässä Työolobarometri tutkimuksessa (2015) on pisimpään seurattu Suomen työoloja. Kyselytutkimuksella seurattiin eri toimialojen palkansaajien työnteon mielekkyyttä ja kuormittavuutta sekä työn voimavaroja. Kunta-alalla työskentelevistä henkistä stressiä raportoi 70% vastaajista, kun muilla toimialoilla vastaava luku oli alle 60%. Määrällisesti kuitenkin hyvin moni kokee stressiä työssään. Tästä siis puuttuvat vapaa-ajan stressi, lasten, nuorten ja työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden tulokset. Stressi on jatkuvasti läsnä monilla aiheuttaen kehossa erilaisia oireita ja jopa sairauksia.

Miten stressistä sitten voi päästä eroon? Kalifornialaisen professorin Sonja Lyubomirskyn tekemän tutkimuksen mukaan onnellisuuten vaikuttavat tekijät ovat: perimä (50%),  oma toiminta (40%) ja olosuhteet (10%). Noin 40% onnesta (=lue stressittömyydestä) sanotaan olevan omissa käsissä! Omalle elämälle ja stressille kannataa siis tehdä kurinpalautus! 

Uusin Voi Hyvin-lehti (3/2016) listaa mukavasti kurinpalutus menetelmiä. Se neuvoo opettelemaan kärsivällisyyttä: 1) Mieti kaksi kertaa, 2) Anna hautua, 3) Tuki itseäsi, 4) Hyväksy, 5) Perehdy, 6) Altistu ja 7) Iloitse yksin. Otsikoitten takaa löytyy sitä avaavia konkreettisia neuvoja jokaisen arkeen. Jos stressisi johtuu liiallisesta itsekuristasi: 1) Höllää ohjia, 2) Vedä överiksi, 3) Antaudu, 4) Ota vaaka-asento, 5) Pidä paussi, 6) Ole epärationaalinen ja 7) Naura!

Tänään on loppuelämäsi ensimmäinen päivä. Olet itse vastuussa siitä, miten haluat sen viettää. Annatko stressille vallan vai otatko ohjat ja teet itsellesi hyvää antamalla stressille kurinpalautuksen?

No comments:

Post a Comment