Sunday 7 August 2016

Mikä ihmeen lipödeema?

4.1.2015 kirjoitin blogissani aiheesta Lihavuus voi olla lipödemaa. Nyt aihe on taas ponnahtanut esille monesta paikasta. Ameikkalainen lääkäri Karen Herbst kysyy Youtube videossaan, mitä tapahtuisi jos terveyspalveluita tuottavat tahot oppisivat, mitä on rasva-aineenvaihdunta sairaus eli lipödeema? Saisivatko lipödeema potilaat nopeammin diagnoosin ja asiallisempaa ja tehokkampaa hoitoa? Aivan varmasti! Nyt kun googleen laittaa hauksi Lipödeeman, niin sieltä ei nouse yhtään varteenotettavaa artikkelia (lukuunottamatta omaa blogiani, tietysti, ha-haa!). Duodecimissa haku tuo nolla tulosta! Miksi näin? Oma olettamukseni on, että tämä johtuu tiedon puutteesta. Meillä ei lääkäri- ja hoitoalan opinnoissa käsitellä tätä asiaa.TODELLA monet hoitoalan ammattilaiset luulevat lipödeeman (ja lymfaödeeman) hoidon kulmakiven eli lymfaterapian, olevan jonkinlaista "huuhaa hoitoa". Kun ei tiedä, että ei tiedä niin ei voi tietää ettei tiedä! NÄIN se menee.



Hawaijilainen Lipödeeman tietoisuuden lisäämisen tähtäävä nettisivu on julkaissut hyvän ja lyhyen videon lipödeemasta. Siinä kerrotaan, että lipödeemasta kärsii USA:ssa 17 miljoonaa naista eli 11% koko naisväestöstä. Suomesta en löytänyt tilastoa. Johtuneeko siitä, että tila on alidiagnosoitu ja tuntematon (koulutuksen puute)? Tietoa diagnoosin teosta ja tehtävästä tutkimuksesta löytyy.

Sairaus voi puhjeta puberteetti-iässä, raskauden jälkeen, vaihdevuosien aikana tai jonkin stressin, kuten esim. leikkauksen tai vamman jälkeen. Rasvasolujen laajentuessa ja lisääntyessä kehon aineenvaihduta kärsii ja syntynyt epätasapainotila tuo mukanaan erilaisia oireita, joista näkyvämpiä on lantiosta nilkkoihin ulottuva voimakas, symmetrinen turvotus ja selluliitin muodostus. Oire voi myös esiintyä yläraajoissa. Mustelma- ja kipuherkkyys lisääntyvät. Ravinnolla ja liikunnalla ei saada toivottua hoitovastetta, vaikka tällaisia ohjeita lääkäriltä saa. Eriasteista lipödeemaa hoidetaan lymfaterapian keinoin ja kompressiohoidolla ja harvoin rasvaimuleikkauksella.. Hyvä lääkäri Karen Herbstin 20 min luento aiheesta on katsottavissa Youtubissa.


No comments:

Post a Comment