Saturday 30 December 2017

Lymfaödeman hoitolinjauksista

Niin se joulu meni ja huomenna on Uuden Vuoden aatto. Ihanaa oli saada olla jouluna perheen ja sukulaisten kanssa, mutta nyt mieli kirmaa taas työntouhuun ja uusiin haasteisiin. Luin eilen lymfayhdistyksen jäsenlehden, Lymffiksen (2/2017). Sieltä löytyi paljon mielenkiintoista. Haluan tässä nostaa esille sieltä löytyneet lymfaödeeman hoitolinjaukset ja ihmetellä tässä ääneen eri maiden eroja lymfaödeman hoidon arvostuksessa ja suunnittelussa.

Suomeen on todella pitkään toivottu lymfaödeman hoitosuositusta, tuloksetta! Uskon tämän puutteen yksinkertaisesti johtuvan tietämättömyydestä ja koulutuksen puutteellisuudesta. Meillä kun ei lymfaterapia opintoja sisälly hoitoalan ammattilaisten eikä lääkäreiden peruskoulutukseen. (Todella iso puute mielestäni!) Suomessa vaiva mainitaan hyvin epämääräisillä koodeilla ja diagnooseilla THL:n julkaisemassa ICD-Tautiluokituksessa. Esim. primäärinen lymfaödeema kuitataan termillä "perinnöllinen turvotus" koodi Q82.0. "Rinnan poiston jälkeinen turvotus" merkitään koodilla I97.2 ja "Muualla luokittelematon imunesteturvotus" merkitään koodilla I89.0. Saksalainen luokitus on tarkempi ja edellyttää diagnoosin tekijältä enemmän tietämystä asiasta, jotta tarkka kooditus on mahdollista tehdä. Samalla se tietysti kertoo vaivasta paljon enemmän.

Saksan Lymfologinen yhdistys on perustettu jo vuonna 1967. Yhdistyksen presidentti Anya Miller oli pitänyt esitelmän Saksassa lokakuussa 2017 ja hän kertoi, että lymfaödeman hoitolinjauksista oli laadittu päivitetty ohje. Tämä hoitolinjaus tarjoaa kattavan tietopaketin lymfaödeman eri muodoista, tutkimuksesta ja hoitomahdollisuuksista.

Ruotsissa, Lundin yliopistossa, on tehty lymfaödeman Käypähoitosuositus. Tämä kattava hoitosuositus, laadittiin jo vuonna 2003 ja sitä on osittain päivitetty viime vuosien aikana. Mutta Suomessa ei ole minkäänlaista virallista ohjeistusta tai Käypähoitosuositusta asiasta. Suomessa lymfaterapian arvostuksesta kertoo myös se, että lymfaterapia jää terapiamuotona pois KELA:n vaativasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta vuoden 2019 alussa. Mitä tapahtuu asiakkaille ja heidän turvotusten hoidolleen sen jälkeen, kun KELA ei hoidoista enää anna korvausta? Totuus on kuitenkin se, että lymfaterapian tarve ei katoa vaan lisääntyy! Tässäpä pähkinä purtavaksi!

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Tässä asiassa Suomi voisi todella ottaa mallia rakkaasta naapuristamme.

    ReplyDelete