Sunday 4 February 2018

Lihaskipua kolesterolilääkkeistä

Kipusairaanhoitajana kohtaan usein lihaskivusta raportoivia potilaita ja nyt olen alkanut kiinnittämään enemmän huomiota heidän lääkitykseensä. Apuna tässäkin omakohtainen kokemus asiasta. Nimittäin kolesterolilääkkeet saattavat aiheuttaa hyvinkin kovia, jopa hermokiputyyppisiä, lihaskipuja. Duodecim kirjoittaa (2015) siitä, kuinka lääkärit ja potilaat vaikuttavat olevan hyvin tietoisia statiinien käyttöön liittyvien lihashaittojen mahdollisuudesta. Itse väitän, että informaatiota tästä annetaan potilaille ihan liian vähän ja itseasiassa heidän kuvaamiaan kipuoireita vähätellään tai ei uskota.

 Duodecim referoi erilaisia tapauksia. Suomalaisilla potilailla todettiin siis tavallista enemmän statiinien indusoimia lihashaittoja: tyypin 2 myotonisen dystrofian diagnoosin saaneista 10 % oli tullut tutkimuksiin statiinien käyttöön liittyvien lihashaittojen vuoksi, mutta heidän joukossaan ei todettu korrelaatiota SLCO1B1-polymorfismin esiintymiseen. Näillä potilailla ei myöskään todettu lihasbiopsian tutkimusten perusteella immuunivälitteiseen mekanismiin viittaavaa taustaa. Lihaskivut olivat siis lääkeperäisiä. Samansuuntaisia tuloksia toi Brittiläinen tutkimus (2010).

terve.fi
Lääkealan tuvallisuus- ja kehittämiskeskus FiMEA:n julkaisema rekisteritieto (2011) kertoo statiinien käytöstä ja vaikutuksista, mutta ei lainkaan sivuvaikutuksista. Diplomi-insinööri Leino Utriainen kertoo kirjassaan omaa tarninaansa siitä, kuinka hän oli kuolla satiinien aiheuttamaan haimatulehdukseen. - Kerro lääkärillesi kokemistasi kivuista ja säryistä! Ne voivat olla statiinin aiheuttamia. -sanoo Utriainen. Hän on tehnyt yhteenvedon erilisista tutkimuksista ja laatinut hyvän yhteenvedon statiinien aiheuttamista lihaskivuista:

1. Vakavat lihaskivut ja -vauriot 
Naiset 1 156:lla naisella Viiden vuoden NNH 286
Miehet 3 393:lla miehellä Viiden vuoden NNH 99
Yhteensä 4 549 henkilöllä -
Rabdomyolyysi 355:lla henkilöllä 8 Viiden vuoden NNH 1855
Lisää hänen ajatuksiaan voi myös lukea netistä.

Itse sairastan FH eli familiaarista hyperkolesterolemiaa. Minulla on todettu geenitesteillä B-SLO1B1 genotyyppi, joka altistaa erityisesti statiinien aiheuttamalle myopatialle eli lihaskivulle ja lihasten vaurioitumiselle. Aiheesta löytyy tutkimusnäyttöä (2008). Sain sydäninfartin huhtikuussa 2017 ja tietysti aloitettiin statiinilääkitys. Tiesin "vanhasta" kokemuksesta, että lääke ei sovi, mutta päätin noudattaa ohjeita. Etzetrol ei sopinut alkuunkaan. Jo kahden viikon jälkeen lopetin sen, koska sain kovat neuropaattiset kivut selän lihaksiin. Suikutus ja vaatteet aiheuttivat polttavan tunteen koko selässä. Nyt olen jo pari viikkoa ollut ilman Rosuvastatinia, koska se aiheutti 8 kk käytön jälkeen voimakkaan tulisen kivun niskaan ja lonkka sekä reisilihasten kivun. Tunsin myös olevani todella jäykkä ja esim sängystä nousu aamulla oli todella hankalaa. Nyt (vastoin lääkärini ohjetta) olen siis lopettanut kolesterolilääkkeet. Kivut ovan poissa, mutta koen, että jalkojeni lihakset ovat heikentyneet jonkin verran.

Tämä on siis haasteellinen tilanne itselleni ja monelle muulle. Miten edetä? Perimäänsä ei voi muuttaa, mutta elintapoihin voi vaikuttaa ja pyrkiä elämään mahdollisimman "terveellisesti". Tulevalla viikolla olen menossa kardiologille pallolaajennusten ( 2 kpl) jälkitarkastukseen. Saas nähdä mitä labrat näytää ja mikä "haloo" syntyy lääkeasiasta. Kerron myöhemmin!

No comments:

Post a Comment